Dom dla estetów

18 sierpnia, 2021 by Brak komentarzy

250-metrowy dom w Rzeszowie został zaprojektowany przez biuro projektowe Pracownia14, prowadzone przez Łukasza Magonia i Jakuba Lutaka. Wysublimowany zmysł estetyczny projektantów i holistyczne rozwiązania, dostosowane do wizji inwestorów sprawiły, że wnętrza pozostają w harmonii z aspiracjami właścicieli. Szlachetne materiały, meble i wyposażenie prezentują pełnię swojego potencjału na tle ciepłych beży, szarości, bieli, złota i naturalnego drewna, tworząc w efekcie luksusową i nowoczesną przestrzeń.

Elegancki klimat „czuć” tu w zasadzie od razu po przekroczeniu progu. Przestronny salon, przeznaczony dla pięcioosobowej rodziny, stanowi jedno z kilku bardzo reprezentacyjnych pomieszczeń w domu. Poszczególne strefy harmonijnie przenikają się, tworząc obszerną przestrzeń dzienną o nieoczywistych liniach, w której wykorzystano dobrze korespondujące ze sobą materiały, faktury i barwy. Zastosowane w części wypoczynkowej tafle luster powiększają optycznie przestrzeń oraz wprowadzają do salonu dodatkową ilość światła. Pokaźnych rozmiarów narożnik umożliwia swobodne zaaranżowanie warunków do spędzenia czasu z rodziną, oglądania filmów, bądź intymnych rozmów tylko we dwoje. Wygodny mebel zdaje się  zapraszać do odpoczynku i  lektury, tym bardziej, że mamy tu dwa rodzaje oświetlenia: funkcjonalne punkty świetlne do czytania, oraz ukryte w suficie oświetlenie liniowe. Jedynym widocznym na pierwszy rzut oka kontrastem jest subtelny dodatek w postaci złotych elementów na krzesłach w jadalni, blacie stolika kawowego i ścianie sąsiadującej ze strefą multimedialną. Choć i tu splata się on niepostrzeżenie z resztą wystroju. Stonowane rozwiązania sprawiają, że wnętrze jest spójne, a  klasyka miesza się naturalnie z odcieniami szarości, bieli i beżu.

Luksusowo, ale nie ostentacyjnie

Łazienkę zaprojektowano w stylu nowoczesnym, z subtelną nutą glamour w postaci detali i wykończeń. Podążając za kodem kolorystycznym pozostałych pomieszczeń w domu, zrezygnowano w nich z modnych, kipiących kolorem akcentów, stawiając na wyciszające i delikatne barwy. Jasne, podobne do marmuru płytki tworzą przytulną atmosferę i dodatkowo powiększają wnętrze. Przestrzeń postanowiono podzielić optycznie na  trzy strefy. Zaakcentowaną strefę wypoczynkową z wanną w zabudowie oraz biokominkiem, strefę mokrą wydzieloną za pomocą płytek marmuropodobnych oraz szklanej ścianki prysznicowej, a także miejsce do porannych ablucji. W tym ostatnim królują produkty Geberit. Na uwagę z pewnością zasługuje toaletę myjącą Geberit AquaClean Mera z przyciskiem Geberit Sigma, podkreślonym drewnopodobnymi materiałami. Toaleta dodatkowo jest wyposażona w zintegrowany system do odciągania brzydkich zapachów, dysze myjące z technologią Whirlspray i funkcję suszenia. Połączenie tych cech sprawia, że za naciśnięciem jednego przycisku można łatwo zadbać o higienę i w rezultacie w delikatny, naturalny i szybki sposób doznać uczucia czystości i świeżości.

Czas spędzony w łazience powinien być relaksujący i odprężający. Zapewni go wygodny i naturalny design ceramiki kolekcji Geberit Citterio, którą również wykorzystano w tym projekcie. Poszczególne modele odzwierciedlają unikalne cechy wzornictwa z włoskim rodowodem, autorstwa wybitnego architekta Antonio Citterio. To kolekcja stworzona z myślą o miłośnikach designu. Cechuje ją oryginalność, ponadczasowa elegancja i jakość. Jej urok tkwi w delikatnie zaokrąglonych wewnętrznych częściach umywalek, kontrastujących z geometryczną formą całości.

Przemyślana ceramika łazienkowa od Geberit odwzorowuje piękno form i materiałów użytych na ścianach i podłodze. Mieszkając lub odwiedzając ten rzeszowski dom czuje się harmonię, konsekwencję w projektowaniu oraz dbałość o każdy szczegół – gratulacje dla Pracowni14.

Leave a Comment